История на счетоводството

Счетоводството – с хилядолетна история

Най-ранните счетоводни записи, които водят началото си отпреди повече от 7000 години, са открити в Месопотамия. Хората от това време са използвали примитивни счетоводни способи, за да записват количеството добита реколта от зърно и броя на добитъка. През вековете счетоводството се развива и усъвършенства с развитието на стопанската дейност.

Понеже е такъв период, че предстой приключване на счетоводна година, всяко юридическо лице е необходимо да знае, че една счетоводна година приключва на 31 декември. Много често същите тези лица оставят голама част от съществената си работа по приключването за последните седмици от месец Март( крайния срок за подаване на годишните финансови отчети и декларация за предходната година). За обработката на документите по приключването на счетоводната година е необходимо техническо време, счетоводителя да се запознае с фактите и да приложи законовите разпоредби.

Тук е мястото да кажем, че счетоводителя не е „магьосник“. Всяка операция, която е свързана с юридическото лице е необходимо да запознаете счетоводителя си, за да Ви даде най- правилния съвет. Счетоводството не е проста задача, затова Всеки който има бизнес е необходимо да си наеме добър счетоводител с опит и добри познания.

история на счетоводството

Счетоводна кантора Management Profit в гр.Варна

Приключването на една фирма е един от най-трудоемките и сложни процеси в счетоводството. В днешно време има толкова много информация, която е достъпна, една част от собствениците на фирми дори си мислят, че могат сами да си водят счетоводството за да си спестят един разход, но много често им излиза по скъпо. Затова всеки решил се да има фирма, е добре да си намери първо счетоводител, който още от създаването ще Ви посъветва как да регистрирате фирмата в зависимост от дейността, която ще развива.

Счетоводителя не е разход, а инвестиция за Вашия бизнес. В България често счетоводни системи в предприятията са от типа финансово счетоводство, тъй като създаваната информация е предимно за ползване от външните потребители,на данъчни и други държавни органи (в т.ч. националната статистика) и банки кредитори. В по-големите компании, обикновено с чуждестранно участие, има и системи на управленско счетоводство. Темата за счетоводството е дълга и обширна, но най-важното е да знаете, че всеки бизнес има нужда от добър счетоводител. Всеки истински професионалист прави това което разбира.

История на счетоводството

5 (100%) 1 voteSummary
История на счетоводството
Article Name
История на счетоводството
Description
Най-ранните счетоводни записи, които водят началото си отпреди повече от 7000 години, са открити в Месопотамия.
Author
Publisher Name
Management Profit

7

About the Author:

  Related Posts
 • No related posts found.

Comments

 1. Мартин  юни 22, 2016

  Доста интересни счетоводни факти

  reply
 2. Данчо  юни 28, 2016

  Счетоводната къща има много добри счетоводители

  reply
 3. Ilhan  юли 15, 2016

  Много интересна история за счетоводството

  reply
 4. Цвети  декември 29, 2016

  Интересна статия определено !!

  reply
 5. Галя  декември 29, 2016

  Доста любопитна статия!

  reply
 6. Христова  март 28, 2017

  Страхотна информация !! Определено можем да научим доста неща от статията!

  reply
 7. Цветан  март 28, 2017

  Благодаря за интересната статия !! Най-добрите сте !

  reply

Add a Comment


20 + 6 =